de arrestraam methode als varroabestrijdingsmethode

Het heeft even geduurd vooraleer de biotechnische varroabestrijdingsmethodes hun intrede deden onder de Vlaamse imkers, maar we moeten het toegeven: Imkers die deze methode toepassen blijken significant minder last te hebben van wintersterfte. Ook het FAVV raadt deze methode aan in haar jaarlijks bestrijdingsadvies.

Waarom is de arrestraammethode zo effectief?

Wanneer we traditioneel na het slingeren behandelen tegen de varroa, hebben we het probleem dat 75% van de mijten of meer in het broed zit. Dit maakt de behandeling lastig omdat de werkzame stoffen niet of niet gemakkelijk in de broedcel geraken. We weten echter wel dat een éénmalige behandeling op een broedloos volk een effectiviteit heeft tot + 99%!

Indien de koningin geïsoleerd wordt en maar op 1 raampje haar eitjes kan leggen, dan zijn er 24 dagen later geen gesloten cellen meer aanwezig in het bijenvolk. Alle mijten zitten nu op de bijen en in het broed van het ene laatste raampje waarop de koningin geïsoleerd werd. Een behandeling nu uitvoeren lijkt dan ook een van de meest effectieve zomerbehandelingen die we kunnen toepassen.

Concreet, hoe isoleer ik die koningin?

We nemen een raampje dat we langs de ene kant dichtmaken met een dunne plaat. Aan de andere kant bevestigen we een koninginnenrooster met behulp van nageltjes of lange elastiekjes. De bedoeling is natuurlijk dat de koningin niet kan ontsnappen, dus er mogen geen spleten ontstaan terwijl het raampje in de kast hangt. (Hiervoor kan je best een draadrooster gebruiken, of een geponst koninginnenrooster uit PVC dat je gemakkelijk kan verknippen kost 4.5€, hieruit kan je makkelijk 3 raampjes knippen)

.arrest raam methode varroa1..

arrest raam methode varroa2

Aan de ene kant een houten of metalen plaat. Hierop breng je een waswafel aan.

Aan de andere kant bevestigen we een koninginnenrooster.

In de toplat voorzien we een gaatje waardoor we de koningin kunnen inbrengen met een stop in kurk zodat we de koningin kunnen opsluiten.

24 dagen na het opsluiten van de koningin, laten we de koningin vrij in het volk  en  starten we onze varroabehandeling. Het raampje met broed wordt verwijderd en vernietigd. Eventueel maak je een verzamel aflegger die je natuurlijk ook zorgvuldig moet behandelen daar alle varroa mijten van alle volken nu samen in 1 aflegger verzameld zitten.

Wanneer starten met de isolatie van de koningin?

Je kan deze methode het best combineren met de honingoogst in die zin dat je de koningin op arrest plaatst minstens 24 dagen voor de honing oogst.

Stel dat je de honingoogst plant op 10 juli, dan isoleren we de koningin 24 dagen eerder, namelijk op 15 juni. Wanneer je op 10 juli het honinghoogsel eraf neemt, dan start je gelijk met de behandeling, bijvoorbeeld met mierenzuur (verdampen van 200cc).  Wederom deze behandeling is zeer effectief gezien het feit dat alle mijten op de bijen zitten en het ook nog minstens 7 dagen zal duren vooraleer de eerst mijt zich terug in een broedcel kan opsluiten.

Heb ik dan minder honing?

Imkers die deze methode toepassen, stellen vast dat ze met deze methode meer honingopbrengst hebben. Omwille van het feit dat er geen broed te verzorgen is, zullen de voedsterbijen vrij snel omgeschoold worden tot haalbijen waardoor er in de laatste weken voor de honingoogst meer nectar wordt binnengehaald.

Alternatieven : koningin opsluiten tussen 2 roosters

Indien je niet graag werkt met het raampje om de koningin op te sluiten, dan kan je de koningin eenvoudigweg ook opsluiten tussen 2 roosters.

 Je voorziet dan een nieuwe lege broedbak waarin je 2 lege opgewerkte raampjes hangt. In deze broedbak laat je de koningin los. De koningin kan nu alleen maar haar eitjes leggen op deze 2 raampjes. We bereiken na 24 dagen hetzelfde resultaat als de methode van het arrestraam. Al moet je voor deze methode wel 2 moerroosters per volk hebben liggen.

Er bestaat wel het risico op wildbouw in het hoogsel waar de koningin opgesloten zit indien er te weinig plaats is in de honingzolder om de binnenkomende nectar te stockeren. In dat geval kan je de overige lege posities vullen met vulblokken, al komt dit eerder uitzonderlijk voor omdat we al aan het einde van het drachtseizoen beginnen zitten.

Gevolgen?

De arrestmethode  en een varroabehandeling (bijv. oxaalzuur verstuiven)  zorgen ervoor dat 99% (of meer) van de mijten sterft. Hierdoor zal het volk helemaal niet verzwakt zijn in het najaar en zal het in staat zijn om gezonde en vitale winterbijen te kweken. Er is ook overvloedig stuifmeel aanwezig waardoor de volgende generatie broed optimaal verzorgd zal worden.  Een najaarsbehandeling is in de regel niet meer nodig. De eerstvolgende behandeling is de oxaalzuurbehandeling in de volgende broedloze periode.

Voor de gevorderder imker: Ideaal om te combineren met invoeren van jonge koninginnen

Wanneer je opteert om elk jaar je koninginnen te vernieuwen, dan is de broedloze periode een ideaal moment. Wanneer de oude koningin met het raampje broed is weggenomen, dan zijn volken hopeloos moerloos omdat er ook geen larfjes meer zijn om nieuwe koninginnen te maken. Het is dus het ideale moment om een jonge bevruchte koningin te introduceren. Wanneer je op 10 juli een bevruchte koningin wil hebben, dan plan je best het overlarven of het ophalen van de aangezogen larven op 29 mei.

Voor de startende imker die dit jaar een aflegger krijgt: niet doen!

Wanneer je in het voorjaar van je peter een aflegger zal krijgen, dan mag je de koningin nog niet op arrest zetten. Dit doe je ten vroegste de zomer nadien als het volk op volle sterkte is.

Vragen, suggesties of opmerkingen?

Heb je vragen hierover, of gebruik je deze methode al en heb je nog bijkomende suggesties of opmerkingen? laat gerust je mening achter onder dit artikel.

pieter wuyts