Beste imker,
Wanneer we onze bijen in de winter bedruppelen met oxaalzuur, dan voegen de suiker toe aan het bijgeleverde flesje met daarin de oxaalzuur oplossing.
Echter, oxaalzuur kan ook zeer effectief als zomerbehandeling worden toegepast. Eén belangrijke voorwaarde is wel dat er geen broed meer aanwezig is, want in volle lente en zomer zit meer dan 80% van de mijten in het broed die niet gedood worden door het oxaalzuur. Dus naakte kunstzwermen en net gevangen zwermen kunnen ideaal met oxaalzuurverstuiving behandeld worden. Verschillende experimenten getuigen van een effectiviteit tussen 90% en 99%.
Hoe ga je te werk?
Eerst zorg je voor een broedloos volk. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de koningin 21 dagen op arrest te zetten (zie arrestraammethode).
De geleverde oxaalzuuroplossing (150 ml 5.5% oxaalzuur ) lengen we eerst aan tot 250 ml, dwz we voegen 100 ml gedemineraliseerd water toe. We hebben nu 250ml van een 3.5% oxaalzuuroplossing.
Deze oplossing kan lang bewaard worden vermits er geen suiker aanwezig is.
Verstuiven met een plantenspuit.
De ramen met bijen kunnen nu verstoven worden met een plantenspuit. Behandel de bijen slechts 1 keer met deze oxaalzuuroplossing. Er kan een lichte bijensterfte optreden wanneer oxaalzuur wordt gesproeid.
Hoeveel? Ook hier houden we rekening met de grootte van het te behandelen volk.
30 ml verstuiven op een klein volk
50 ml verstuiven op een groot volk
We voegen nog toe dat er max 3-4 ml per kant van een (simplex)raam gesproeid mag worden. Gebruik daarom een plantenspuit met maataanduiding! Je kan best vooraf eens testen hoelang of hoeveel je moet sproeien om aan 3 ml te komen.
Niet vergeten:
Aangezien we met een sterk zuur werken, zijn beschermingsmiddelen belangrijk. Veiligheidsbril , mondmasker en rubberhandschoenen helpen ons daarbij. Idealiter draag je een volgelaatsmasker met bijhorende filter tegen organische zuren.
Voor een gedetailleerde beschrijving verwijzen we graag door naar de Wageningse brochure Effectieve bestrijding van Varroa van bijen@Wur (pagina 33 en verder).
Artikel door Jacques Allard en Yorben Schulpen
foto credit www.beeculture.com