Waswafels smelten

Ifang biedt de mogelijkheid aan de leden om hun eigen gewonnen was te laten smelten tot waswafels. Eén vrijwilliger neemt de dankbare taak op zich om de imkers te kunnen voorzien in een eigen kringloop van was waardoor je als imker 100% zeker bent van de kwaliteit van je waswafels.

waswafels van eigen was
waswafels van eigen was

Handleiding en afspraken

aanleveren van zuivere was tussen 5 en 15 kg

De was moet in zuivere toestand worden aangeboden. Dit wil zeggen dat de was die door de imker uit zijn bijenstand gerecupereerd is, moet  gesmolten en gereinigd  worden. Alle mogelijke verontreiniging die zich in de ruwe was kunnen bevinden moeten verwijderd zijn. Via de club voordrachtavonden en internet kan men hier de juiste methode bekomen. Best is de was in portie van +/- 0,5 tot 1 kg te smelten. Oude botervlootjes of drankkartons zijn hier ideaal voor. Grotere blokken was moeten anders nog door de smelter gebroken worden daar zij niet in het au bain-marie apparaat geraken. Een  minimum van 5 kg is wel vereist daar het au bain-marie toestel met kleine porties een slecht rendement haalt. Ook geen bod van meer dan 15 kg daar dit smelten wel een hele dag vereist en er dan moet gewerkt worden in meerdere dagen en telkens opnieuw de was moet gesmolten worden.
Graag de was aanbieden steeds met de vermelding van naam en telefoonnummer, voor onze Nederlandse collega’s graag het juiste nummer om hen vanuit België  te bereiken.

verwerking en teruglevering

Belangrijk is ook om  het juiste netto gewicht van de ruwe was te vermelden, op dit gewicht wordt immers de prijs voor het smelten berekend (huidige prijs is 5,00 euro/kg).

Hou er steeds rekening mee dat  het smelten ½ tot 1 kg restwas terug naar de imker gaat. Deze restwas bevat de achtergebleven onzuiverheden en ook het minimum was dat niet uit het au bain-marie apparaat kan gebruikt worden.

De waswafels worden terug aan de imker aangeboden in pakketjes van 30 vellen verpakt in krantenpapier, op deze manier worden ze niet ingedrukt en beschadigd.  Zorg er voor dat de ruwe was bij de aflevering verpakt is in een stevig doos of bak, best is een houten fruit of groenten bak, op die manier blijven de waswafels onbeschadigd bij het transport.

Belangrijk is dat de imker de maat en/of type van was wafel  die hij vereist duidelijk vermeld bij het afleveren van de ruwe was. Simplex, Dadant , spaarkast en de afmetingen bv. 360×218 mm. Indien de imker een afwijkende maat van de doorsnee standaard wil moet hij zelf een snijmal bijleveren.

Vermeld ook duidelijk welke celmaat je verkiest: 5,4 mm of 5,1 mm of 4,9 mm.

Voor de goede werking van het smeltapparaat is het nodig dat de randen en het beide smeltplaten regelmatig ingesmeerd worden met mais olie, daardoor kan het zijn dat sommige waswafels vettig aanvoelen.

Wie?

 Het waswafelen en smelten zal door Dirk Janssens uitgevoerd worden, aanvankelijk enkel met maat 5,4.

Contactgegevens: Middelkaart 15, 2930 Brasschaat, tel: 03 653 00 81; tel. vanuit buitenland 00 32 3 653 00 81 e-mail: dirk.janssensb@skynet.be

PS: om een juiste maat te verzekeren is het best dat de aanvrager een snijmaat ( metalenplaat 1mm) overmaakt aan de persoon die de wafels giet.

Verkoop uw zuivere was aan de vereniging

Na problemen met vervuilde was heeft de vereniging IFANG 2 concrete maatregelen genomen om een gesloten wascircuit in onze vereniging te bewerkstelligen:

Imkers van de vereniging die schone was op overschot hebben, kunnen deze aan IFANG verkopen aan 5€ per kilo. Onze ‘was -verantwoordelijke’ smelt deze was dan om tot waswafels. Opgelet, het betreft alleen schone witte of gele bijenwas, gezuiverd van vuil, zoals hiernaast op de foto. Is jouw was donkerbruin, dan is die nog goed om kaarsen van te maken, niet om deze terug in omloop te brengen. We vertrouwen erop dat alleen zuivere was wordt aangeboden.

Deze was kan nu aangekocht worden door leden onder de vorm van waswafels. Opgelet, beginnende imkers en cursisten krijgen voorrang. Deze waswafels worden verkocht aan 11€ per kg. U begrijpt dat we de hoeveelheden beperken zodat zoveel mogelijk imkers kunnen genieten van dit aanbod. De vraag is immers groter dan het aanbod.


bijenwas
zuivere bijenwas voor nieuwe waswafels