In 2023 organiseert IFANG een vervolmakingscursus imkeren. De lessen zullen lopen vanaf het voorjaar op werkdagen in de avond (telkens sessies van max 3 uur). De bedoeling is dat imkers die voorheen een beginnercursus volgden, dat die zich dit jaar kunnen vervolmaken, alsook alle andere leden die zich verder willen bekwamen of die hun kennis willen opfrissen.
Deelname aan de cursus kost 25€.
Inschrijven kan kan via de scholingsverantwoordelijke, Yorben Schulpen.
Hieronder het programma voor de gevorderden cursus van 2020: De onderwerpen en data en worden binnenkort geupdate zodra alle sprekers geboekt zijn, maar zo hebt u al een idee van de inhoud.
Imkercursus voor Gevorderden
20201. Uitwinteren en klaarmaken voor voorjaarsdracht - Lesgever: Pieter Wuyts
Eind december behandelden we ons volk met oxaalzuur. Hoe bereiden we ons volk nu voor op de voorjaarsdrachten die eraan komen? Of hebben we andere plannen, zoals volksvermeerdering, eenvoudige moerteelt?…
2. Plantkunde - Lesgever: Albert Reynaers
Welke planten zijn nu eigenlijk bijenplanten, welke geven nectar en welke geven stuifmeel, en in welk seizoen, en wat is nu het belangrijkste…
3. Bespreking en herkenning van ziekten en plagen - Lesgever: Pieter Wuyts
Wat is roer, nosemose, DWV, kalkbroek, vuilbroed,…? Wat doet die varroamijt, de tracheeënmijt, de kleine kast kever, de wasmot,…? Hoe kan ik ze herkennen en hoe kan ik ertegen behandelen?
Online! 4. Bijenproducten: Oogsten en bewaren - Lesgever: W.Reybroeck KLIK VOOR MEER INFO
voor wie producten wil oogsten natuurlijk…Hier is de Teams link:
5. Voorjaarsonderzoek - *Opgelet: Les gesplitst in 2 groepen* - Lesgever: Guido Haagdoorns en Rik Echelpoels
Eerste Praktijkles! Het voorjaarsonderzoek na de winter leert ons hoe het er met een bijenvolk aan toe is en welke ingrepen nodig kunnen zijn ter voorbereiding van bijvoorbeeld honingwinning. Neem je kapruin, eventueel andere beschermkledij en natuurlijk je goed humeur mee. De bijenhal van Guido bevindt zich te Klein Heiken 115, 2950 Kapellen Grote kaart weergeven
6. Wetgeving - Lesgever: G. De Roeck
Hoever moet mijn kast staan van de buren? Wie is de eigenaar van de zwerm uit mijn kast? Wat moet er op de etiketjes staan? Mag ik mijn bijen in een bos plaatsen, zo ja, bij wie moet ik dit melden?… deze vragen worden beantwoord in deze les…
7. Zwermen: beschrijving van dit prachtig gebeuren: hoe voorkomen,... - Lesgever: J. Jespers
Zwermen is een natuurlijk verschijnsel waarbij het bijenvolk beslist om zich voort te planten. Een goede kennis van dit verschijnsel helpt de imker om dit gebeuren te integreren op zijn bijenstand
8. Nazicht van de bijenkast/zwermcontrole/voorbereiding op de 'dracht' / te verrichten handelingen- Lesgever: Laurent Ignoul en Rik Echelpoels
*opgelet: les gesplitst in 2 groepen*
Praktijkles! Indien je die hebt, neem alvast je kapruin en eventueel andere beschermkledij mee. De bijenhal bevindt zich op de Klaverheide 64, 2930 Brasschaat.
9. Het maken van afleggers/ varroabehandeling - Lesgever Guido Haagdoorns & L.Ignoul
*opgelet: les gesplitst in 2 groepen* klik voor meer info
Waarschijnlijk de belangrijkste les in deze tijden van bijensterfte. Hoe kunnen we onzen kansen vergroten om de winter door te komen met zo weinig mogelijk sterfte. Niet voor niets wordt deze les gepland in het begin van de zomer, dit is namelijk het startmoment om gezonde winterbijen aan te zetten! We vermeerderen bijenvolken via afleggers.
*opgelet: les gesplitst in 2 groepen*”]Praktijkles! Indien je die hebt, neem alvast je kapruin en eventueel andere beschermkledij mee. De bijenhal van van Guido bevindt zich te Klein Heiken 115, 2950 Kapellen Grote kaart weergeven
10. Herhaling en evaluatie- Lesgever Tania/Laurent
We herhalen de belangrijkste zaken uit de voorgaande lessen. Ook volgt er een proef, wie niet slaagt krijgt een bijensteek.