IFANG project: de 6-ramers tegen wintersterfte

Gezien de hoge wintersterftecijfers wil IFANG ervoor zorgen dat structureel imkers die hun volken verloren zijn, kunnen geholpen worden.

Hoe werkt het?

Een peter krijgt onderstaande Kunststof 6-ramer van de vereniging in bruikleen. Deze peter maakt in de zomer een aflegger, liefst met zo gezond mogelijke bijen. De peter zorgt voor het inwinteren en de nodige anti -varroa-behandelingen.

In de maand maart van het jaar erop zal iedereen die al zijn bijen verloren heeft, zich kunnen melden bij de vereniging. Deze leden kunnen dan voor de prijs van 50€ een zesramer ‘kopen’ van een peter zodat ze het bijenjaar met een grote voorsprong kunnen starten dan wanneer je in juni met een aflegger moet herstarten. Met een beetje gelukt oogst je zelfs nog een portie zomerhoning! Op deze manier wordt de peter ook vergoed voor de kosten van ramen, suikerwater en behandelingen. Indien alle leden met volledige sterfte voorzien werden van bijen, en er zijn nog bijenvolkjes over, dan kunnen andere leden deze kopen. Indien er dan nog zesramers met bijen zouden over zijn, dan mag de peter deze verkopen aan wie ook en een marge opstrijken. Let wel, de kunststof zesramer blijft eigendom van IFANG.  

Stehr afleggerkast Simplex of DN
Stehr afleggerkast-duits-normaal-of-simplex

verplichtingen van de peter en van de ontvanger

De peter moet zijn bijen verkopen in eerste instantie aan leden die in de winter zonder bijen gevallen zijn. De peter meldt dan aan info@ifang.be aan wie hij zijn bijen heeft gegeven zodat het centrale register wordt aangepast.

De ontvanger echter moet in de na-zomer zelf een aflegger maken in dezelfde kast en die moet het jaar erop zelf zorgen dat hij bijen voorziet voor een ander lid dat mogelijks zonder bijen gevallen is. Hij zal deze dan op zijn beurt kunnen verkopen voor 50€. Met andere woorden: elke ontvanger wordt het jaar erop terug peter. Als je zelf geen bijen wil of kan leveren, dan is het wel de verplichting om elders bijen aan te kopen, of een andere peter te vinden in de vereniging die een volkje wil opstarten in jouw plaats. Wederom, meldt dit dan aan info@ifang.be zodat we weten waar de kunststof kastjes zich bevinden en wie peter wordt voor het jaar erop.

Opgelet: de kunststof zesramer blijft altijd  eigendom van IFANG . Iemand die de kunststof kast per ongeluk mee verkoopt of verliest,  zal zelf een nieuwe moeten voorzien aan de vereniging.

Tip van de fabrikant

Gezien het zeer groot isolerend vermogen van deze kasten kunnen afleggers gemaakt worden tot laat augustus. Onderaan de kast zit een varroa rooster, wanneer deze wordt toegedekt met kunststof, dan gaat er geen warmte verloren is en is de kast in een mum van tijd uitgegroeid tot een volk op 5 ramen.
Voederen kan je het best door tijdelijk een houten dekplank met voedergat op de kast te plaatsten in plaats van het isomo deksel.

Ook is het zinvol om een uitgesneden plastiek te leggen tussen het deksel en de kast om te voorkomen dat de bijen het geheel aan mekaar vastkitten. Een flinke dosis vaseline kan ook wonderen doen.

Doe jij ook mee?

De solidariteit onder de IFANG leden blijkt zeer groot te zijn en vele peters stelden zich kandidaat. Maar er kunnen er nooit genoeg zijn. Als je ook een volkje wil opstarten om toekomstige collega’s met winterverliezen te helpen, laat het dan gerust weten!