Behandeling van de bijen tegen varroa met oxaalzuur volgens de druppelmethode beschreven door Bianca Brouwers:

Toepassing :

Oxaalzuur wordt toegepast op broedloze volken om deze te behandelen tegen varroa mijten.

Periode :

Kies een koude dag in december of januari (min. temp >3°C), wanneer de bijen nog in wintertros hangen. Probeer in de late voormiddag te behandelen, zodat de bijen nog genoeg tijd hebben om zich na de behandeling opnieuw te groeperen en om de temperatuur terug op peil te brengen.

Werking :

Oxaalzuur is een organisch zuur dat afbreekt tot koolzuurdioxide en water en bijgevolg geen residuen achterlaat in de kast. Het werkt als contactgif en verbrandt de zuigboor van de varroa mijten, waardoor deze binnen enkele dagen verhongeren. Contactgif wil ook zeggen dat het niet werkt op mijten die in broed aanwezig zijn, vandaar dat dit enkel tijdens de winter gebruikt kan worden. Om een zo hoog mogelijke efficiëntie te bereiken, moet het gif zo fijn mogelijk over alle bijen verdeeld worden. Door suiker toe te voegen aan de oplossing gaan de bijen hun poetsgedrag vertonen en de oplossing uitsmeren over hun volledige lijfjes. Het is echter ook voor hen schadelijk, dus volg nauwgezet de handleiding en overdoseer niet.

Benodigdheden :

* Oxaalzuurdihydraatoplossing 5,5%

* Saccharose (= kristalsuiker)

* Dosseerflesje/ spuit/ pipet

* Huishoudhandschoenen (we werken met een zuur)

 

Werkwijze :

Maak de oxaalzuuroplossing au-bain-marie handwarm, dit vergemakkelijkt het oplossen van de suiker en is aangenamer voor de bijen.

Voeg de suiker toe en schud goed tot deze volledig is opgelost. We hebben nu een 3,5% oplossing gemaakt. Opgelet, vanaf nu moet het product binnen de 24u verwerkt worden!

Druppel ongeveer 5 ml oplossing tussen de ramen van de bovenste romp (rechtstreeks op de bijen – de kast wordt niet uit mekaar gehaald). Dit geeft 50 ml voor een sterk volk, 30 ml voor een klein kastje. Sluit de kast onmiddellijk terug af (het is koud voor onze bijtjes) en controleer de mijtenval de volgende dagen.

Veel succes !

Bianca Brouwers

Hieronder nog een kort filmpje waar het druppelen uitgevoerd wordt bij verschillende typen kasten op 1 of 2 broedkamers. Ook de mijtenval na enkele dagen wordt getoond.

Zie ook de oxaalzuurdruppelpagina van Imkerpedia.nl.