Waarvoor staat Ifang?

I.F.A.N.G. vzw is een federatie van bijenteeltverenigingen uit Brasschaat, Ekeren, Kalmthout, Kapellen, Merksem en Putte-Stabroek.

Momenteel groepeert zij meer dan 100 imkers, echter wij groeien nog steeds en verwelkomen je van harte in onze vereniging.

Bekijk onze activiteiten in een notendop:

Maandelijkse informatievergaderingen

Maandelijks organiseert I.F.A.N.G. vzw een infovergadering voor haar leden en andere belangstellenden. Deze gaat door in de lokalen van “D’ Ouwe kerk”, Lage Kaart 644 te Brasschaat, in principe telkens de eerste maandag van de maand om 20 uur. (uitgezonderd juli en augustus).

Voordrachten met onderwerpen, die betrekking hebben op de imkerij en bijenteelt, staan steeds op het programma.  De belangstellende imkers krijgen daardoor niet alleen een bredere theoretische kennis, maar verwerven ook vele praktische ervaringen.

Opleiding tot Imker

I.F.A.N.G. vzw denkt ook aan de beginnende imkers en aan al diegenen die belangstelling hebben voor bijenteelt.

Regelmatig richt onze federatie cursussen in, die erkend zijn door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
Alle facetten van de bijenteelt worden daarbij uitvoerig behandeld: de biologie van de honingbij, de ontwikkeling van een bijenvolk, bijenrassen, rasverbetering en koninginnenkweek, bijenteeltproducten, de verschillende werkmethoden, bijenziekten en hun bestrijding, wetgeving inzake bijenteelt, bijenteeltmaterialen, nectar- en stuifmeelgevende planten, enz. ….  Klik hier voor het cursusoverzicht.

Selectie van koninginnen – Paringsstand

Onze vereniging heeft een selectiewerkgroep waarbij er getracht wordt om ideale koninginnen voort te kweken. We stellen uitgeselecteerde larfjes ter beschikking en we hebben een Paringsstand waar imkers hun onbevruchte koninginnen kunnen stallen. Meer onder de topic Selectie.

Bezoek aan de bijenstand Mikerf door scholen

Scholen kunnen een imkergids van onze imkervereniging IFANG in samenwerking met Aralea reserveren voor een bezoek aan de bijenhal op de kinderboerderij Mikerf te Brasschaat. Dit kan enkel in de maanden mei, juni en september. Reserveren kan tot 3 weken op voorhand via Mikerf op het nummer 03 663 77 16  of mail naar de kinderboerderij. Referentie kostprijs: ongeveer € 1,00/kind met een minimum van € 15/school (per dag). Verifiëren bij boeking A.U.B.. Dit geldt ook voor Brasschaatse scholen. 

Over Ifang

bij met stuifmeel

Wie zijn we?

wiezijnwe collage

De raad van bestuur  en de lesgevers hebben allemaal 1 ding gemeen, ze zijn allen op hun manier gepassionneerd door de honingbij. Ontdek ons hier.

Koninginneteelt

carnica koningin

In een eigen station voor koninginnenteelt wordt geselecteerd naar zachtaardige en zeer productieve bijenvolken. Zie meer onder het hoofdstukje Selectie.

Maandblad

maandblad

I.F.A.N.G. vzw geeft eveneens een maandblad uit en onderhoudt op deze wijze een goed contact met haar leden.