bijenzwerm of bijennest of hommelnest

bijen overzicht van www.jasperderuiter.com

In de maanden mei, juni en juli planten verschillende insecten zich voort, waaronder de bijen.

In deze maanden wordt de brandweer ook regelmatig gecontacteerd met de melding dat er een wespennest in de tuin hangt, maar eens ter plaatse blijkt het niet om wespen, maar om bijen of hommels te gaan. Bijen en hommels zijn dan weer bedreigde diersoorten (meestal toch), die dus niet worden verwijderd, noch vernietigd.

Vandaar dat imkers worden gecontacteerd met de vraag of het mogelijk is om de bijen te komen verwijderen. Nu voor alle duidelijkheid, imkers houden honingbijen. Maar er bestaan nog honderden andere soorten bijen in Vlaanderen, waarvan de meeste soorten solitaire bijen zijn.

Zo kan het zijn dat je zandbijen of metselbijen in je tuin hebt. Ze graven verschillende gangetjes in het zand of in holletjes, waarin ze zich voortplanten. Geen nood, ze doen geen kwaad, en over een paar dagen kunnen ze al weer weg zijn. Gevaarlijk zijn ze absoluut niet.

Of het kan zijn dat je een hommelnestje hebt. Een hommelnestje is niet echt handig, zeker niet als ze vlak bij de deur of bij het raam zitten. Hommelnestjes kan je ook wel eens aantreffen in een vogelhuisje. Veel kan je er niet aan doen… een paar weken wachten en de lieve harige beestjes zijn weer weg.  Ook hommels zijn niet gevaarlijk.

Zitten de bijen in een nestkastje, dan zijn het zeker geen honingbijen. Laat de diertjes, waarschijnlijk kleine hommeltjes, gewoon zitten, een paar weken later zijn die weer vertrokken.

Als je met een echte bijenzwerm te maken hebt, dan contacteer je best een imker. Het gaat hier dan wel over een zwerm met duizenden bijen.

klik hier voor de lijst met imkers in je buurt–>

 

prachtige foto van https://www.jasperderuiter.com

pieter wuyts