resultaten enquete wintersterfte 2015-2016

Hieronder vindt u de resultaten van de enquête die we gehouden hebben vanaf 10 maart 2016 om een inzicht te krijgen in de huidige wintersterfte. Er werden 2 vragen gesteld:

 1. Hoeveel volken  had u eind oktober ingewinterd?
 2. Hoeveel volken bent u verloren?

De resultaten worden regelmatig geupdate naargelang er nieuwe gegevens binnenkomen van imkers die de peiling invullen.

Grootte van de steekproef
– 132 respondenten
– Totaal 1794 volken

Gemiddeld 13,6 volken per imker

Bijensterfte?
– Totaal aantal volken ingewinterd: 1794
– Totaal aantal volken verloren: 167

Dit geeft ons een gemiddeld sterftecijfer onder de volken van 9%.

Het sterftecijfer hangt sterk af van het aantal bijenvolken dat door de imker gehouden wordt, zoals blijkt uit de tabel hieronder.

Aantal imkers wintersterfte %
0 tot 5 volken 60 16%
6 tot 24 volken 60 12%
meer dan 24 volken 12 5%

Verder blijkt ook dat de bijensterfte weer tamelijk geconcentreerd zit: Ofwel heb je het, ofwel niet. 61% van alle imkers die heeft deelgenomen, heeft geen enkel volk verloren deze winter.bijensterfte 2015 2016 B9 wintersterfte

 

Op vraag van enkele deelnemers aan de enquête vindt u hieronder de wintersterfte per provincie, samengesteld op basis van de postcode. Opgelet, deze cijfers moeten met een flinke korrel zout genomen worden vermits de grootte van de steekproef voor de verschillende provincies niet groot genoeg is.

bijensterfte per provincie

 

 

 

 

 

Conclusie: Tegenover vorig jaar is er een enorme vooruitgang. Toen klopten we af op een bijensterfte van 31% voor de winter van 2014-2015 (en zelfs 34% indien we de 2 grootste imkers uit de resultaten halen). In die zin is het een enorme verbetering. De meeste bronnen vermelden dat een bijensterfte tussen 8% en 12% als natuurlijke bijensterfte kan aanzien worden.

Laatste update: 18/05/2016  12u09
Vragen over deze enquête? –> info@ifang.be

Hebt u uw resultaten nog niet doorgegeven? Dat kan nog steeds! Hoe groter de steekproef, hoe relevanter de resultaten.
Neem nu deel aan de enquête ->

pieter wuyts

5 comments on “resultaten enquete wintersterfte 2015-2016

 • Jan

  Dat is zeer goed nieuws ! Waarschijnlijk is het ook een natuurlijk gevolg van de hoge bijensterfte van het jaar ervoor. Alle ‘zwakkere en zwaar aangetaste’ volken zijn immers verdwenen, en daarmee ook de varroa mijten die in deze volken zaten. Dus automatisch konden we een beter resultaat verwachten.
  Hopelijk zet de trend zich door in de volgende jaren. Knappe enquete ! Jan

  Reply
 • Geert

  Beste organisator van deze enquete. Is er een groot verschil in bijensterfte tussen kleinere imkers en grotere imkers? is het mogelijk dit te berekenen? hartelijk dank op voorhand.

  Reply
  • pieter wuyts

   Beste Geert,

   dankjewel voor de tip ! Ik heb de wintersterfte apart berekend voor de 3 segmenten: imker met 0 tot en met 5 volken – van 6 tot en met 24 – meer dan 24. Pieter

   Reply
 • Dirk

  beste Ifang, is het ook mogelijk om de resultaten te tonen per streek of per regio?

  Reply
 • HoneyBeeValley- Gent

  Net als vorig jaar wordt in België opnieuw de omvang van de bijensterfte gemonitord. Uw gegevens dragen bij aan de kennis over de internationale bijensterfte. Een grote deelname van imkers is noodzakelijk voor een betrouwbare analyse. Daarom vraag ik opnieuw uw medewerking voor het invullen van de COLOSS Monitor 2016.
  Hierbij de link naar de enquête: http://goo.gl/forms/rCnbnouI31

  Reply

Leave Comment