Oxaalzuursublimatie tegen de varroamijt

Oxaalzuursublimatie (of verdamping) tegen de varroamijt door Walter Van Nieuwenhove

Wat is het?

Het verhitten van +/- 1 gram oxaalzuurdihydraat per kast zodat dit produkt verdampt en de rook ervan kan circuleren in de besmette bijenkast.

Het oxaalzuur dat je in de handel kan vinden is oxaalzuurdihydraat. Voor de eenvoud noemen we dit hier verder “oxaalzuur”.

De verdampingsmethode is zeer effectief gebleken bij de auteur van deze bijdrage.

Hoe toepassen ?

Het oxaalzuur wordt verhit in een speciaal toestelletje dat in of bovenop de bijenkast geplaatst wordt.

Oxaalzuur smelt bij 101,5°C en sublimeert (verdampt) bij 157 °C. Vanaf 189°C ontbindt oxaalzuur. De temperatuur mag daarom niet te snel zeer hoog worden.

Er zijn verschillende types van verdampers:

Wanneer toepassen?

De bijen kunnen om het even wanneer behandeld worden met oxaalzuurverdamping. Het is logisch om dit niet te doen in een honingzolder of in de aanloop naar het oogstseizoen.

Net zoals bij bedruppeling kan je met oxaalzuurverdamping alleen maar de mijten treffen die op de bijen zitten, niet diegene die in gesloten cellen zitten.

De behandeling wordt echter zo goed verdragen door de bijen dat je ze herhaaldelijk (bv. om de week) kan toepassen waardoor je na enkele weken het aantal mijten sterk kan terugdringen. Tijdens de broedloze periode kan je dan de genadeslag toebrengen.

Bij de meeste verdampingsmethoden moet de bijenkast niet volledig geopend worden. Dit is een voordeel tijdens de koude periode.

Ervaring

Grafiek: dagelijkse varroaval in de 5 kasten van de auteur. Deze 5 volken hebben de winter van 2014-2015 allen overleefd.

oxaalzuurverdampenresultaat

Waarschuwing

Oxaalzuur komt van nature voor in vele groenten en zelfs in honing.
In geconcentreerde vorm, en zeker in gesublimeerde vorm is het echter een giftig product.

Daarom is het absoluut nodig om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen:

  • Raak oxaalzuur niet aan met de huid, gebruik handschoenen;
  • Bescherm de ogen;
  • Neem het natuurlijk niet in via de mond;
  • Bescherm de ademhalingsorganen: gebruik steeds een stoffilter van de klasse FFP3. (oxaalzuurdamp is geen gas maar een rook die uit fijne deeltjes bestaat);
  • Geen onbeschermde omstaanders, let op de windrichting zodat de rook niet naar spelende kinderen of buren in een naburige tuin kan drijven.

oxaalzuurverdampermasker

 Meer info?

Ik heb het artikel vrij kort en eenvoudig gehouden.  Alle suggesties en ervaringen  zijn welkom. Er zijn, vooral Duitse, studies over dit onderwerp. Indien gewenst kan ik daar wel links naar bezorgen.

Beste groeten, Walter Van Nieuwenhove – wnieuw@gmail.com  

 

walter van nieuwenhove

pieter wuyts