Terug naar de natuurlijke cellen bij de honingbij – Erik Goris

Dag 5 juni 2018
Time: 19:30  tot  22:00

Was is naast honing een belangrijk product van de imkerij. 12 tot 18 dagen oude werkbijen maken de was met behulp van wasklieren, die aan weerszijden van het achterlijf zitten. Om wildbouw te voorkomen, geven imkers aan de bijen voorgedrukte waswafels, die de bijen dan verder uitbouwen. Zo wordt het ook mogelijk de grootte van de cellen, die door de werksterbijen worden gemaakt, te beïnvloeden. Door verandering van de celgrootte voor werksters, die tussen de 4,9 en 5,4 mm ligt, is het ook mogelijk de grootte van de werksterbijen te beïnvloeden.
Wilde bijenvolken, in de natuur, organiseren op een totaal andere wijze hun nest als de bijen die de imker houdt in de klassieke imkerij. Door het aanbieden van waswafels met een welbepaalde celgrootte zal de imker kunnen ingrijpen in de bijencyclus. Dat maakt dat de warmtehuishouding en het gedrag van de volken verandert. Dit op zijn beurt vindt een weerslag op de ontwikkeling van de varroamijt, een parasiet die onze bijenvolkeren decimeert. Bijen op natuurcellen houden beter stand tegen varroa en indien er ook nog koninginnen worden gebruikt met een minimum VSH (varroa sensitieve hygiëne) gehalte ruimen ze de varroa zelf op zonder dat er behandeld dient te worden.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “Emino -De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

Deze vergadering heeft plaats onder auspiciën van AVI vzw, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

pieter wuyts