Poll: welke celmaat verkies jij?

Beste IFANG leden,

Onze laatste spreker voor het zomerreces, Erik Goris, deelde zijn ervaringen met het gebruik van de kleine celmaat van 4,9 mm. Even terug, waarover gaat het hier? Bijen bouwen van nature een celmaat uit van 5,1 mm. In 1893 zei de Belgische professor Baudoux dat de bijen beter op een grotere celmaat zouden moeten gekweekt worden, want deze grotere bijen hadden dan ook een langere tong waarmee ze op de rode klaver zouden kunnen vliegen en meer honing opbrengen. Iedereen stapte over op de grotere celmaat zonder dat we ons afvroegen of de theorie van Baudoux wel stand hield. Vandaar dat nu standaard waswafels een celmaat van 5,4 mm hebben, ook in onze eigen vereniging.

Verschillende imkers zijn nu aan het terugkeren naar de kleinere celmaat, zelfs naar 4,9 mm. De theorie hierachter is de volgende: de ontwikkelingstijd (van ei tot bij) wordt door de kleinere celmaat verkort van 21 dagen naar 20 en zelfs naar 19 dagen. En u raadt het al, het gevolg is dat de moedermijt minder nakomelingen kan baren waardoor minder of geen behandelingen meer nodig zijn. Bovendien is de temperatuur van dit kleinere compacte broednest hoger, waardoor wederom de varroa mijt in zijn ontwikkeling geremd wordt.

Nu, dit is de theorie. Ondanks het feit dat verschillende imkers goede resultaten boeken, zelfs in onze eigen vereniging, ontbreekt het aan een solide wetenschappelijke basis om dit te promoten.

Vorm je eigen mening door het lezen van deze artikelenreeks uit 2003.

In onze vereniging worden waswafels gegoten van +/- 5,4 mm.

Nu willen we graag peilen of er interesse is in waswafels met de kleinere celmaten 5,1 mm en 4,9 mm. Wil je daarom aub deze poll invullen?

 

 

foto credit: https://beesource.com/point-of-view/erik-osterlund/the-cell-heart-of-the-hive/

pieter wuyts