Is er nog was? En is was nog was? door Kris Van Tricht

Dag 6 juni 2017
Time: 19:30  tot  22:00

Bijenwas is een vettige stof die door onze bijen wordt geproduceerd. De cellen in het bijennest zijn gemaakt van was. Hierin worden honing en stuifmeel opgeslagen. Ook het jonge bijenbroed wordt hierin opgekweekt.
Was is naast honing een belangrijk product van de imkerij. Jonge werkbijen maken was met behulp van wasklieren, die aan weerszijden van het achterlijf zitten. De vloeibare was vormt in de buitenlucht 8 milligram zware plaatjes. Uit deze kleine wasplaatjes worden dan de waswafels gebouwd.
In de moderne imkerij kunnen de raten enkele malen worden hergebruikt, maar oude raten vervuilen en zijn een mogelijke ziektebron. Deze oude was wordt gesmolten en gereinigd en is dan beschikbaar voor andere toepassingen: het maken van kaarsen of boenwas. Was vindt ook vele toepassingen in de cosmetica. De laatste seizoenen zijn er veel problemen met verontreinigde was, die ingevoerd wordt uit Azië. Vaak wordt deze was vermengd met andere chemische producten, wat aanleiding kan geven tot sterfte in het broed.
Kris Van Tricht, onze voordrachtgever, zal dieper ingaan op dit onderwerp, en vooral op de problemen met verontreinigde was.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts