plant in de kijker: Sarcococca hookeriana var. humilis

Sarcococca hookeriana humilis

Graag begin ik met een anekdote:  Afgelopen weken, zo rond februari en maart,  ging ik zoals gewoonlijk, op mooie dagen naar mijn bijen kijken.  Het viel me op dat ze vrijwel allemaal met wit stuifmeel naar huis kwamen.  Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik graag weten waar dit witte stuifmeel vandaan kwam.  Ik stuitte per toeval op een paviljoen met dit onopvallende maar sterk geurend heestertje.  Het gegons van bijen en hommels was reeds van enkele meters waar te nemen. Deze plant verdient op zijn minst een toelichting!

Alternatieve namen :  Vleesbes, geurbuxus (in Frankrijk “Buis parfumé”)

Herkomst :  China, India & Oost-Azië

Beschrijving :

  • Groenblijvende heester, Hoogte tot 40 cm, zeer winterhard
  • Bladeren zijn ellipsvormig, diepgroen en glanzend
  • Bloemen:  wit, in de bladoksels, scheiden een sterke honing/nectargeur af
  • Standplaats :  Halfschaduw/schaduw
  • Bodem: Verkiest doorlatende maar vochtvasthoudende bodem, maar gedijt ook op moeilijke droge, schaduwrijke plekken

Bloeiperiode :  januari – maart

Teelt en vermeerdering :  door stekken, afleggen of zaden

Relatie met de bij :  De plant bloeit zeer vroeg in het jaar, het is daarom ook een uitstekende aanvulling op planten zoals de krokus en het sneeuwklokje.  Deze plant wordt rijkelijk en zwermachtig bevlogen door bijen en hommels (ze lijken deze plant te verkiezen boven krokussen).  De bijen bezoeken deze plant voor zowel de nectar als het stuifmeel.  Hoewel ik geen officiële informatie hierover heb kunnen vinden schat ik een bevlieging van NP5.

Nog een nuttige tip voor die andere koningin:

Als er een paar takjes worden afgeknipt en binnen worden gezet, geurt de hele kamer ernaar. Omwille van de geringe afmetingen is deze soort geschikt voor elke tuin.
De soort bestaat ook in struikvorm (80 cm – 150 cm)

Ondertussen staat er ook al een pagina op de imkerpedia.nl website, waar je prachtige foto’s kan zien, maar ook een duidelijk filmpje en daarop  zie je de bevlieging op de Sarcococca hookeriana var. humilis op 5 maart 2013 (rond 16:00 uur). De betreffende kleine plantjes waren pas in het voorafgaande najaar geplant.

 

yorben schulpen