Volgend jaar alles terug op 1 hoogsel !

Al jarenlang kom ik tot de vaststelling dat er geen verband is tussen de overlevingskansen van mijn bijenvolkeren en het aantal hoogsels (1 of 2) waarop de bijenvolkeren door de winter gaan.

Maar eind december is de tijd aangebroken om oxaalzuur te druppelen, en dan ontdek je wederom het grote voordeel van het overwinteren op 1 hoogsel:

  • Eerst en vooral, je hebt een zeer goed zicht op de bijen en je weet onmiddellijk  hoe het met het volkje staat. Bij een volk op 2 hoogsels gebeurt het soms dat de bijen onderaan zitten en dan zie eigenlijk bitter weinig over de staat van het volk kan vaststellen.
    Wanneer je op 1 hoogsel overwintert, dan kan je meteen zien hoe het eraan toe is met het volk. Dit volk is duidelijk in goede doen.
    Wanneer je op 1 hoogsel overwintert, dan kan je meteen zien hoe het eraan toe is met het volk.

Met 1 hoogsel en een doorzichtige afdekking kan je zeer gemakkelijk de toestand van uw bijenvolk op de voet volgen. Voor een volk met oxaalzuur te behandelen, druppel je 5gr oplossing per bijenstraat, ook dit is gemakkelijk te bepalen bij een hoogsel.

  •  Ten tweede: het druppelen met oxaalzuur gaat bijzonder gemakkelijk, daar je rechtstreeks op de bijen kan druppelen. Indien het niet zo meezit, dan kan het gebeuren dat je met een volk op 2 hoogsels van bovenaf niet goed aan de bijen kan, en dan moet je het bovenste hoogsel eraf nemen, wat eigenlijk een situatie is die we moeten vermijden in deze tijd van het jaar.

Ik ben ervan overtuigd dat een oxaalzuur behandeling op 1 hoogsel de meest effectieve is, vandaar dat ik volgend jaar ga proberen om alle volkeren op 1 hoogsel door de winter te brengen.

Indien ik overwinter op 1 hoogsel, dan moet ik natuurlijk in het voorjaar iets vroeger mijn eerste voorjaarscontrole doen, en er op tijd terug het 2de hoogsel bijzetten. Dit doe ik meestal begin april, wanneer de kersen beginnen te bloeien.

Hebben jullie gelijkaardige ervaringen? Gebruik gerust het commentaar veld onderaan deze pagina.

groetjes, Laurent Ignoul

 

Tania Van Leekwyck