Mijn bedrijfsmethode door Jan De Ridder

Dag 7 februari 2017
Time: 19:30  tot  22:00

Jan De Ridder, onze voordrachtgever van de maand, gaat het in deze vergadering hebben over zijn bedrijfsmethode, waarin hij zo efficiënt en gezond mogelijk bijen teelt gedurende het jaar. Vooral de laatste jaren, waarin we een bijensterfte van 30 tot 40 percent zagen, is een dynamische benadering van het bijenhouden meer dan noodzakelijk.

Jan werkt met buckfastbijen . Dit is geen ras, zoals de Italiaanse bij of de Carnica bij. Het is een soort die ontstaan is door veelvuldige kruisingen, in het begin van de 20e eeuw, waarbij eigenschappen van verschillende bijenrassen gecombineerd werden. Het duurde dan ook meerdere tientallen jaren vooraleer de definitieve buckfastbij het licht zag. Het is een bij met een erfvaste stam. Buckfast gekruist met buckfast geeft buckfast zonder dat er ongewenste eigenschappen ontstaan.

De bij is zeer zachtaardig, zeer vruchtbaar en zeer zwermtraag. Hierdoor zijn de met deze bij behaalde opbrengsten eveneens zeer goed. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze bij vooral  bij beroepsimkers de voorkeur genieten boven andere rassen. Wat voor beroepsimkers goed is, is voor hobbyimkers, die meer tijd en middelen kunnen besteden aan hun bijen, zeker goed.

De voordracht vindt plaats op dinsdag, 07/02/16.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts