maandvergadering: Panelgesprek over bijensterfte + bestuursverkiezing

Dag 3 maart 2015
Time: 19:30  tot  22:00

2 onderwerpen:

1. Bestuursverkiezing IFANG

2. Een panelgesprek over bijensterfte gemodereerd door Armand Smout

Begin dit jaar organiseerde IFANG een enquête onder zijn leden om een inzicht te krijgen in de huidige bijensterfte. En zoals te vrezen viel, waren de resultaten hoogst alarmerend. 60 deelnemende imkers meldden een verlies van 33 pct van hun bijenvolken. Dit percentage zal waarschijnlijk nog hoger liggen want de winter is nog niet voorbij.

Wintersterfte, het sterven van een bijenvolk in de winterperiode, is een natuurlijk verschijnsel. Maar de laatste tientallen jaren verdwijnen er op veel plaatsen steeds meer bijenvolken, zodat dit fenomeen alarmerende proporties aanneemt. De achteruitgang van bijenvolken kan de bestuiving van gewassen in gevaar brengen. Ook zou het tot een vermindering van de biodiversiteit kunnen leiden. Deze bijensterfte heeft verschillende oorzaken. Er zijn de moderne neonicotine insecticiden, de verschraling van de bijenweide, de varroamijt, nieuwe ziekten en parasieten die meegebracht worden met ingevoerde bijen.

De bijensterfte en de maatregelen die imkers kunnen treffen om ze te voorkomen  zullen behandeld worden tijdens onze volgende maandvergadering, waarbij een panel van geroutineerde imkers zal antwoorden op de talrijke vragen en problemen van onze leden. Moderator van dienst is Armand Smout, een bijenhouder met tientallen jaren ervaring.

 

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts