Maandvergadering: De Rotatiemethode door Paul Beullens + zaad-en plantuitwisseling

Dag 4 november 2014
Time: 19:30  tot  22:00

2 activiteiten voor onze maandvergadering:

    1. Een presentatie door Paul Beullens over de Rotatiemethode
    2. Uitwisseling van zaad- en plantmateriaal tijdens de pauze:

 

1. De Rotatiemethode

Het imkeren is in volle evolutie. Terwijl vroeger bijenvolken gemakkelijk aan hun lot overgelaten konden worden, moet de imker nu veelvuldig ingrijpen. De aanwezigheid van de varroamijt, een geduchte parasiet, en een weinig bijvriendelijk natuurbeheer, maken het bijenhouden veel complexer dan 50 jaar geleden. Daarbij komt nog dat we, in ons dichtbevolkte Vlaanderen, zoveel mogelijk moeten verhinderen dat onze bijen gaan zwermen.

Er bestaan meerdere technieken, die imkers kunnen aanwenden, om in te grijpen in hun bijenvolken. Eén ervan is de Rotatiemethode. Deze is er op gericht om elk jaar, met behoud van de honingoogst, alle raten te vervangen en jonge volken op te zetten zonder dat daar het broed bij meegaat. Deze methode is ontwikkeld in het Bijeninstituut van het Duitse Celle en heeft in Duitsland zijn deugdelijkheid bewezen.

 

2. Uitwisseling zaden en planten

Heb je thuis zaad liggen van favoriete bijenplanten, of kleine sporken, vlier, lindes, hazelaars of de fel begeerde sarcococcus, neem ze dan mee naar de vergadering !

Tijd en plaats:  om 20h00 op de gebruikelijke lokatie “De Ploeg” Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat. Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts