Maandvergadering: Zwermbehandeling door Jan Jespers

Dag 2 juni 2015
Time: 19:30  tot  22:00

 

In de maanden mei en juni zijn zwermen een jaarlijkse terugkomende uitdaging voor de imker. Bijenvolken vermeerderen zich door een zwerm. Een flink deel van een volk, enkele tienduizenden bijen, gaat er vandoor met een koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. In een stedelijke omgeving is dit niet steeds gemakkelijk.

Het is een indrukwekkend fenomeen dat de buren verontrust. En voor de imker betekent het dat hij een flink deel van zijn bijen verliest. Het komt er dus op aan om zoveel mogelijk het zwermen te verhinderen of te voorkomen. Hiervoor bestaan verschillende technieken, de ene al meer doeltreffend dan de andere. Bij een kunstzwerm is het de imker die de koningin en de bijen uit de kast haalt en ze een nieuwe woning geeft. Door een kunstzwerm te maken laten we het volk tot op een zekere hoogte zijn natuurlijke zwermdrift volgen, maar dan op een gecontroleerde manier.

De verschillende manieren om aan zwermbehandeling te doen zullen uitgebreid aan bod komen in onze maandvergadering. Spreker van dienst is Jan Jespers.

Tijd en plaats:  om 20h00 op de gebruikelijke lokatie “De Ploeg” Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat. Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts