De Zwarte Bij door Dylan Elen

Dag 3 mei 2016
Time: 19:30  tot  22:00

Op dinsdag 3 mei komt Dylan Elen, de oprichter van de vzw De Limburgse Zwarte Bij.

Honingbijen komen over de gehele wereld, in verschillende rassen en ondersoorten, voor. In Europa zijn de voornaamste rassen, waarmee onze hobby bijenhouders imkeren : de Carnica bij, de Kaukasische  en de Italiaanse bij. Elke soort heeft zich aangepast aan de klimatologische omstandigheden van zijn eigen leefgebied. Elk ras heeft zijn specifieke eigenschappen.

Een bijenras dat in onze streken praktisch volledig verdwenen is, is de inheemse zwarte bij. Nochtans is deze honingbij het best aangepast aan onze omgeving. Het imkeren met de zwarte bij kan ook helpen in het bestrijden van de vele ziekten en parasieten die onze bijen belagen.

Dylan Elen, met 22 jaar piepjong in de imkerwereld, komt ons vertellen over (imkeren met) de zwarte bij. 7 jaar geleden is hij, via een beginnerscursus, met bijenhouden gestart. De bedoeling was een drietal volkjes te houden waarbij hij voor Carnica’s koos, daar andere bijenrassen door ervaren imkers ten strengste werden afgeraden. Het draaide echter heel anders uit: anno 2016 beheert hij ruim 22 volken zwarte bijen … Op dinsdag 3 mei komt u onder meer te weten waarom hij overschakelde en hoe hem dat bevallen is.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts