Slingeren, bewerken en bewaren van honing door Arie Kreike

Dag 5 februari 2019
Time: 19:30  tot  22:00

Naast was, stuifmeel en propolis is honing het voornaamste product dat onze bijen voortbrengen. Er bestaan veel soorten honing. De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde), maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie. De wijze waarop honing gewonnen wordt, is van belang en bepaalt de kwaliteit. De verzorging van dit hoogwaardig product is dus van het allergrootste belang.

Onze voordrachtgever van deze maand, Arie Kreike, zal het uitgebreid hebben over het produceren, opslaan en bewaren van honing. Een aantal fenomenen wordt behandeld zoals: Honing wordt hard, er ontstaan dubbele lagen, er komen witte vlekken, de honing gaat gisten, de honing verkleurt, welke is de invloed van temperatuur op de kwaliteit van honing. Wat zijn de beste condities voor het bewaren en opslaan van honing?

Ook voor niet-imkers is de lezing te volgen.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “Emino -De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

Deze vergadering heeft plaats onder auspiciën van AVI vzw, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

pieter wuyts