Predatoren en lastposten van honingbijen door Jos Bastiaansen

Dag 6 november 2018
Time: 19:30  tot  22:00

Onze bijen hebben het meer en meer lastig. Niet alleen zijn er de bekende bijenziekten en de varroa-mijt , onze bijenstanden hebben ook te maken met andere bedreigingen. De voordrachtgever van deze maand , mr Jos Bastiaansen, gaat het in zijn lezing hebben  over lastposten en predatoren van honingbijen zowel in onze streken alsook in andere werelddelen. Bijenziektes komen niet aan de orde en evenmin de varroa-mijt.

Het zijn merendeels gewoon leuke weetjes, de imker zal met de opgedane kennis geen potje honing meer oogsten. In de lezing kijken we hoe een bijenvolk zichzelf verdedigt en hoe de ímker zijn bijenvolken verdedigt. Soms is er echter geen verdediging mogelijk. Zo is bijv. niets te doen tegen de grootste predator die in onze streken voorkomt.

Tegenover de last die bijenvolken ondervinden komt het ook voor dat bijen overlast veróórzaken. Niet de overlast zoals onze buurman die denkt te hebben maar échte overlast zodat werkelijk moet worden ingegrepen.

Natuurlijk kunnen we niet om de Aziatische hoornaar heen en ook de kleine kastkever wordt niet vergeten. Hoewel deze bedreigingen nog niet in onze streken voorkomen, zullen we vroeg of laat geconfronteerd worden met deze plagen.

Deze voordracht vindt plaats op onze maandvergadering  op dinsdag  6 november om 20h00, in ons vergaderlokaal ‘Emino-De Ploeg’ in de Verhoevenlei 50  te Brasschaat. Deze vergadering heeft plaats onder auspiciën van AVI vzw, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Ook voor niet-imkers is de lezing te volgen.

 

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “Emino -De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

Deze vergadering heeft plaats onder auspiciën van AVI vzw, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

pieter wuyts