Overlarven bij Guido

Dag 19 juni 2022
Time: 10:00  tot  12:00

Beste collega imkers,

op volgende data kunnen aangezogen larven bekomen worden van geteste en virusvrije volken. 15 en 22 mei , en 5 en 19 juni telkens tussen 10 en 12 uur in de voormiddag.

Adres : Klein Heiken 115, 2950 Kapellen. U wordt gevraagd om 2 dagen op voorhand het aantal op te geven op tel nr Guido 0497404159 of via Rik 0495672545.

Gezien de grote sterfte in onze vereniging stellen we dit jaar teeltmateriaal ter beschikking met weerstand tegen varroa en meer bepaald resistentie tegen virussen. We hebben een lijn die al zes generaties op rij virusvrij blijft.  Volgens de gegevens die we krijgen zou dit in de genen zitten. Zo willen we de veerkracht van de volken in onze contreien versterken en hopelijk minder sterfte ervaren in  de volgende jaren!

Er is een budget voorzien door Honeybee valley om de kosten te vergoeden. Dwz dat de aangezogen larven dit jaar gratis zijn. Aangezogen larven hebben het voordeel van een maximale aanvaarding in uw pleegvolk. Daar dient wel een administratie van te gebeuren.

Dit alles onder voorbehoud dat we ons attest bekomen voor het AVB. Wij moeten immers stalen binnenleveren om zeker te zijn dat er geen Amerikaans vuilbroed aanwezig is.

Er zullen dit jaar op Mikerf een wederom een aantal darrenvolken opgesteld staan zodat de kans groter is de juiste aanparing te bekomen.

Iedereen een goede uitwintering gewenst , een goed voorjaar en tot later. Guido en Rik

 


Paring op onze bevruchtingsstand Mikerf

Idealiter worden deze zeer waardevolle onbevruchte koninginnen bevrucht op het Mikerf, waar verschillende geselecteerde darrenvolkeren staan. Het aanleveren van de onbevruchte koninginnen kan in EWK’s of Drieramers (zonder darren!). De moeren moeten min. 14 dagen op de bevruchtingsstand blijven staan. Hieronder een tijdstabel die je kan helpen bij de verschillende datums.

overlarven door of bij Rik/Guido
ophalen van aangezogen doppen + 1 dag(en)
koninginnencel gesloten + 5 dag(en)
inkooien van doppen op dag 6 + 6 dag(en)
of inkooien van doppen op dag 9 + 10 dag(en)
geboorte koninginnen + 11 dag(en)
nazicht geboren moeren + 12 dag(en)
klaarmaken en vullen van EWK + 3 nachten koel zetten + 14 dag(en)
bevruchtingskastjes op Mikerf plaatsen + 17 dag(en)
ideale bevruchtingsdag is geboorte + 7 à 8 dagen
koningin aan de leg + 21 dag(en)
ophalen bevruchte koninginnen: 20 dagen na aanlevering + 20 dag(en)

Tot dan!

Guido en Rik

pieter wuyts