Maandvergadering: Inbrengen van Koninginnen door Gaston Van der Vloet

Dag 5 mei 2015
Time: 19:30  tot  22:00

De bijenkoningin is de moeder van alle bijen in onze kast. Per dag kan ze tot 1500 eitjes leggen. Om een of andere reden kan ze niet voldoen en kan de imker beslissen haar te vervangen. De kast kan te agressief zijn of te zwermlustig, of niet genoeg honing verzamelen, enz. Dit is een belangrijke ingreep, want door het vervangen van de moer, verandert men ook de genetische eigenschappen van het bijenvolk.

Het invoeren van een andere koningin is een delicate operatie, die heel wat stress veroorzaakt in de bijenkast. De nieuwe moer moet door de bijen aanvaard worden, want anders loopt ze het risico door de oudere bijen afgestoken te worden. Vandaar dat het noodzakelijk is bepaalde technieken toe te passen, wil men een mislukking voorkomen. Deze technieken zullen ook verschillend zijn, naargelang het gaat om een bevruchte of onbevruchte koningin.

Gaston Van De Vloet , een expert in deze materie, gaat het uitgebreid over de verschillende mogelijkheden hebben, om succesvol een nieuwe koningin in te brengen

Tijd en plaats:  om 20h00 op de gebruikelijke lokatie “De Ploeg” Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat. Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts