Maandvergadering: Broedbeperking door Harry Daems

Dag 7 april 2015
Time: 19:30  tot  22:00

Nu de winter voorbij is, zal onze bijenkoningin terug aan de leg gaan en elke dag duizenden eitjes leggen. De broedbeperkings-methode is een imkermethode waarbij rechtstreeks ingegrepen wordt in de eierleg van de koningin. In de periode april tot juni wordt ze tussen twee koninginnenroosters, op een beperkt aantal ramen, op arrest gezet.

Gevolg: er worden minder eitjes gelegd, er zijn minder larven te voederen en degene die geboren worden, worden beter verzorgd en gevoed. Ze zullen uitgroeien tot meer levenskrachtige bijen, langer meegaan,  gezondere bijen worden …. , kortom, superieur zijn aan de bijen die in hun larvenstadium slechts een doorsnee voeding ontvangen. We gaan imkeren met minder, maar wel betere bijen.

Andere voordelen van het drastisch beperken van het aantal bijen is het feit dat onze bijen minder gaan zwermen. De bijen gaan langer leven en gezonder zijn, wat dan weer kan zorgen voor een hogere honingproductie.

Harry Daems, een expert in deze materie, gaat het uitgebreid over deze imkersmethode hebben.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts