Bijenplanten, een meerwaarde voor de tuin door Albert Reynaers

Dag 6 februari 2018
Time: 19:30  tot  22:00

Vaak krijgen imkers de vraag: “Wat kunnen wij eigenlijk doen voor de bijen?” Het antwoord is heel eenvoudig. ”Plant bijenplanten, zij zijn de basis van de imkerij”. Het moeten niet altijd bomen zijn, zelf in een kleine stadstuin is plaats voor krokussen (een ideale stuifmeelleverancier in de winter) of voor laagstamfruitbomen of andere kleine bijvriendelijke struiken.

 

Interessante bijenplanten zijn planten die de bijen en andere insecten, zoals hommels, solitaire bijen en vlinders, goede nectar of stuifmeel bezorgen. Vaak zijn de inheemse soorten en sierplanten met enkelvoudige bloemen de meest interessante. Cultivars van planten zijn vaak gekweekt om mooi te zijn, met dubbele , gevulde bloemen. Deze produceren geen of weinig stuifmeel en nectar… Probeer ook variatie te voorzien in de beplanting. Zo bestaan er bloeiers voor alle seizoenen. In de donkere wintermaanden is het eerste stuifmeel van levensbelang voor de bijen. In de lente en de zomer is nectar het belangrijkste. Elk seizoen heeft zijn specifieke nectar en stuifmeelleveranciers.

 

De oppervlakte tuin en park in Vlaanderen is vele malen groter dan de totale oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Aandacht voor biodiversiteit in het algemeen, en bijen in het bijzonder, in openbaar groen en tuinen kan dus een sterk positief effect hebben op de bescherming en het behoud van deze belangrijke diergroep.

 

Albert Reynaers, onze voordrachtgever, zal dieper ingaan op dit onderwerp.

Deze vergadering heeft plaats onder auspiciën van AVI vzw, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts