Maandvergadering: Imkeren en Propolis – Wim van den Oord

Dag 7 juni 2016
Time: 19:30  tot  22:00

Wim van den Oord komt spreken op onze maandvergadering over het onderwerp: Imkeren en Propolis op dinsdag 7 juni 2016.

Naast honing, stuifmeel en koninginnengelei produceren en/of verzamelen bijen ook propolis. Dit is een mengsel van verschillende stoffen en de samenstelling kan ook nog sterk variëren. Als waterafstotende substantie wordt het  gebruikt om de bijenwoning gerieflijker te maken maar het kan ook gebruikt worden door de bijen als natuurlijke barrière tegen vijanden, parasieten en ziekteverwekkers.

De bijen verzamelen deze kleverige, harsachtige stof gedurende het gehele seizoen met een versterkte haaldrift in het najaar. Met de mondwerktuigen knagen ze het hars van knoppen en stengels en maken er kleine rolletjes van die op dezelfde manier als stuifmeel vervoerd worden naar de bijenkast. In die kast leven veel bijen in een relatief kleine vochtige en warme ruimte dicht op elkaar. De antibacteriële en antivirale eigenschappen van propolis zorgen er voor dat ziekteverwekkers minder kansen krijgen. Al eeuwen lang maakt ook de mens gebruik van deze gezondheids bevorderende eigenschappen van propolis.

In zijn presentatie gaat onze voordrachtgever, Wim van den Oord,  allereerst in op het verzamelen van propolis door de bij. Daarna komt de imker aan bod. Hoe kun je propolis verzamelen voor gebruik? Tenslotte gaat hij in op de heilzame werking en probeer de huidige belangstelling voor die heilzame werking te verklaren.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

pieter wuyts