De zwarte bij door Dylan Elen

Dag 1 september 2020
Time: 19:00  tot  22:00

Op dinsdag 1 september komt Dylan Elen, oprichter van de vzw ZwarteBij.org, virtueel bij ons langs voor een primeur in ons land. De eerste online maandvergadering.

Honingbijen komen over de gehele wereld, in verschillende ondersoorten en rassen, voor. In Europa zijn de voornaamste ondersoorten waarmee onze hobbyisten imkeren de Carnicabij en de Italiaanse bij. Elke ondersoort heeft zich aangepast aan de klimatologische omstandigheden van haar eigen natuurlijke leefgebied en heeft specifieke eigenschappen. Naast deze ondersoorten is ook het ras Buckfast populair, een kruising van verschillende ondersoorten.

De honingbij die in onze streken oorspronkelijk rond zoemde, maar nu praktisch volledig verdwenen is door het importeren van uitheemse honingbijen door imkers, is de zwarte bij. Nochtans is deze inheemse honingbij het best aangepast aan de leefomstandigheden bij ons. Het imkeren met de zwarte bij kan ook helpen in het voorkomen dat nieuwe bijenziekten en -parasieten onze prachtige hobby nog moeilijker gaan maken in de toekomst.

Dylan Elen komt ons vertellen over (imkeren met) de zwarte bij. 11 jaar geleden is hij, via een beginnerscursus, met bijenhouden gestart. De bedoeling was een drietal volkjes te houden waarbij hij voor Carnica’s koos, daar andere “bijenrassen” door ervaren imkers ten strengste werden afgeraden. Het draaide echter heel anders uit: anno 2020 beheert hij tientallen volken zwarte bijen en werkt hij in het Verenigd Koninkrijk als doctoraatsonderzoeker om de zwarte bij ook aldaar te behouden … Op dinsdag 1 september komt u onder meer te weten waarom hij overschakelde en hoe hem dat bevallen is.

 

NIET Op de gebruikelijke lokatie, maar wel online.

Hoe doen we dat, zo’n online maandvergadering?

Vanaf 19u45 kan je klikken op deze link:

Join Microsoft Teams Meeting

Volg nu de instructies van je PC. Je komt zo bij ons binnen in de vergadering.

 

Vul voorafgaandelijk nog even deze enquête in voor Dylan –>

 

Deze vergadering heeft plaats onder auspiciën van AVI vzw, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

pieter wuyts