Factoren die de vitaliteit van bijenvolken bepalen door Sjef Van Der Steen

Dag 3 april 2018
Time: 19:30  tot  22:00

We halen nog eens een wetenschappelijke topper naar onze vergadering…

Naast honing en propolis, halen onze bijen ook grote hoeveelheden stuifmeel op. Zo kan een kast 30 tot 40 kg per jaar verzamelen.  Bijen oogsten dit stuifmeel als bron van eiwitten, vetten en vitaminen. Bijenlarven hebben vanaf de derde dag, nadat ze uit het ei zijn gekropen, deze eiwitten nodig.  Dit stuifmeel ondergaat in de kast verschillende fermenteringsprocessen, waardoor het beter houdbaar en verteerbaar wordt.  Het resultaat is een eindproduct dat door de larven probleemloos opgenomen kan worden.  Imkers spreken van  bijenbrood.

 

Stuifmeel is een van de voornaamste factoren die de vitaliteit van een bijenvolk bepalen.  Omdat het stuifmeel van verschillende planten verschilt in samenstelling is een gevarieerde consumptie zeer belangrijk.  Indien er slechts een eenzijdig aanbod is, dan kan dat in het bijenvolk leiden tot gebrekkige uitvoering van bepaalde taken. Het gefermenteerde bijenbrood bevat, naast het stuifmeel (eiwitten en aminozuren), nog andere stoffen zoals fermenten, melkzuren, maar ook vitaminen die door het fermenteren ontstaan.

 

Naast deze grote waarheid speelt stuifmeel ook een zeer grote rol in het telen van gezonde winterbijen. Deze zijn broodnodig voor de aanzet van jonge bijen in het volgende voorjaar.

Onze voordrachtgever, Sjef Van Der Steen, zal het hierover uitgebreid hebben  op onze maandvergadering.

Op de gebruikelijke lokatie:

Om 20h00 in  “Emino – De Ploeg”  Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat.  Inkom gratis. Iedereen is van harte welkom. Deuren open vanaf 19u30.

Deze vergadering heeft plaats onder auspiciën van AVI vzw, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

pieter wuyts